Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Δεν ελέγχει τη μοίρα του

Ποιες είναι οι γυναίκες στη ζωή ενός άντρα; Και γιατί έχουν τον έλεγχο της μοίρας του; Ποιος τους έδωσε τον έλεγχο; Ρητορικά ερωτήματα, οι απαντήσεις είναι απλές και γνωστές. Κάποια γυναίκα τον γέννησε και κάποια άλλη θα γεννήσει τα παιδιά του. Και τον έλεγχο τον έδωσε η φύση, για να γίνει σωστά η δουλειά. Κι ο μόνος που μπορεί να χαλάσει τη δουλειά είναι ο ίδιος ο άντρας, αν είναι αρκετά ηλίθιος για ν' αμφισβητήσει τις επιλογές της φύσης. Αρκετά ηλίθιος ώστε να μην κατανοεί ότι με τη φύση συνεργάζεσαι, δεν τα βάνεις μαζί της.

Σοβαρό πρόβλημα


Γιατί να είναι έτσι;

Χρειάζεται να καταλαβαίνεις;

Η φύση είναι αυτή που είναι και όχι αυτή που νομίζουμε ότι είναι ή θα θέλαμε να είναι. Αν αυτό δεν το κατανοήσουμε, τότε θα είμαστε διαρκώς σε πόλεμο μαζί της και πάντα χαμένοι.

Η συμμαχία και το παράθυρο

Ζόρικη συμμαχία ο γάμος. Πρέπει να δεις τι θα κάνεις με το γαμημένο το παράθυρο. Και δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση το παράθυρο. Αλλά πάντα υπάρχει τρόπος, αρκεί οι σύμμαχοι να 'ναι αποφασισμένοι να ζήσουν κάτω απ' την ίδια στέγη, πίσω απ' τα ίδια παράθυρα. Τότε θα βρουν τη λύση στο πρόβλημα με το παράθυρο. Σε τελική ανάλυση, ας τ' αφήσουν μισάνοιχτο. Ή μισόκλειστο.

Τίποτε πιο πρακτικό

Αρκεί η θεωρία να είναι καλή. Τότε και η πράξη θ' ακολουθήσει. Αναπόφευκτα. Ή σχεδόν αναπόφευκτα.

Αυτά που νομίζουν

Πρόσεξε τι νομίζεις ότι θέλεις. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να στο δώσουν.

Για τους άλλους δεν γνωρίζω

Είναι θέμα των άλλων ν' αποφασίσουν για ποιο λόγο βρίσκονται εδώ. Βέβαια για τους άλλους, οι άλλοι είμαστε εμείς. Μπερδεμένη κατάσταση.

Τι σημαίνει διπλωματία;


Εν τούτω νίκα


Ελπίζω να καταλαβαίνει



Πάντα υπάρχουν και χειρότερα


Ένα είναι το πρόβλημα

Μην κάνεις άστοχες ερωτήσεις στο κρεβάτι, αν δεν διαθέτεις άνετο καναπέ στο σαλόνι και πέντε μπύρες στο ψυγείο. Το κρεβάτι προσφέρεται για δύο μόνο δραστηριότητες, απ' τις οποίες επιβάλλεται να χάσεις μόνο τη μία.

Δούναι και λαβείν

Αν τους αφήσουμε να μας βασανίζουν σε τούτη τη ζωή, θα πάμε στον παράδεισο στην άλλη. Έχουμε δύο ζωές. Η πρώτη είναι για το σώμα - και σύντομη, η δεύτερη για την ψυχή - κι αιώνια. Θυσιάζουμε λοιπόν την πρώτη - τη σύντομη, για να πάει καλά η δεύτερη - η αιώνια. Επιλέγουμε την κόλαση στην πρώτη ζωή, για να μας παραχωρήσουν μια θέση στον παράδεισο στη δεύτερη.
Αλλά αφού είναι έτσι, γιατί δεν κάνουν το ίδιο κι εκείνοι που τα διακηρύττουν αυτά κατ' επάγγελμα; Δεν τους ενδιαφέρει η δεύτερη ζωή, που είναι κι αιώνια; Δεν τους πιάνει ο κανόνας; Έχουν κάποια ιδιωτική συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας "παράδεισος & κόλαση α.ε."; Ή μήπως ψάχνουν για θύματα, βέβαιοι όντες ότι διαθέτει άφθονα η αγορά; Δεν γνωρίζω, απλά αναρωτιέμαι.

Υπάρχουν και χειρότερα


Το τίμημα της ελευθερίας

Η χρεωκοπία μας είναι πρώτα ηθικής φύσης και μετά οικονομικής. Παρεξηγήσαμε την έννοια της ελευθερίας, όπως άλλωστε και πολλές άλλες. Θεωρήσαμε ότι ελευθερία σημαίνει ''κάνω ό,τι γουστάρω, χωρίς να δίνω λογαριασμό σε κανέναν''. Το μόνο πράγμα δηλαδή που δεν μπορείς να ονομάσεις ελευθερία. Κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζουμε πολύ καλά, ειδικά εμείς οι Έλληνες. Αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε Έλληνες. Αν πάλι δεν θέλουμε, δικό μας πρόβλημα. 

Όταν συμφωνούν

Διαρκής αμφισβήτηση. Ακόμα και του εαυτού σου. Ακόμα κι όταν όλοι οι άλλοι λένε ότι είσαι σωστός. Ειδικά τότε.

Σημαντική ειδοποίηση

Προβλέπεται να εισαχθεί σύντομα, για την προστασία του χρήστη.