Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Περί εντιμότητος

"Πάλι πιάστηκα μαλάκας". Συνηθισμένη ομολογία ενός έντιμου ανθρώπου, που διέπραξε το συνηθισμένο σφάλμα να εμπιστευτεί κάποιο λαμόγιο, του οποίου την έμφυτη ανεντιμότητα δεν μπόρεσε να διακρίνει, και βρέθηκε χαμένος. Και το χειρότερο δεν είναι ότι βρέθηκε χαμένος. Το χειρότερο είναι ότι ο ίδιος, αναφερόμενος στον εαυτό του, αντικαθιστά τη λέξη "έντιμος" με τη λέξη "μαλάκας". Μικρό το κακό, κι εύκολα διορθώνεται, σε μια κοινωνία όπου πλειοψηφούν οι έντιμοι άνθρωποι, μεγάλο κι αδιόρθωτο σε μια κοινωνία όπου κυριαρχούν τα λαμόγια. Πόσο θ' αντέξει ένας έντιμος άνθρωπος ν' αποκαλεί τον εαυτό του μαλάκα; Υπάρχουν όρια. Δεν ξέρω πού ακριβώς βρίσκονται, αλλά υπάρχουν και κάποτε τα φτάνει κανείς και τα ξεπερνάει. Και τότε, ανίκανος να γίνει κι ο ίδιος λαμόγιο - δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή η μετατροπή, προβαίνει στην λήψη κάποιων ιδιαίτερα δραστικών μέτρων. Καθόλου ευχάριστων για τα εν λόγω λαμόγια.

Κρατάνε τα μπουκέτα

Τα διαζύγια, λέει, στο Hollywood φτάνουν το 80%. Πολλοί και μεγάλοι οι πειρασμοί, λίγες και μικρές οι αντιστάσεις. Ίσως είναι φυσικός νόμος. Ίσως πάλι είναι απλά ένας ανθρώπινος νόμος, που διατυπώθηκε από ανθρώπους για να νομιμοποιήσει ανθρώπινες αδυναμίες. Ποιος άνθρωπος παραδέχεται ότι είναι αδύναμος; Μπορεί όμως να μην υπακούσει στους νόμους της φύσης; Δεν μπορεί, βέβαια. Θα ήταν αφύσικη συμπεριφορά. Είναι καλός ο άνθρωπος στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά ακόμη καλύτερος στο ξέπλυμα βρόμικων συνειδήσεων.

Τα ρούχα και τα λεφτά

Είναι σαν τα λεφτά. Η ζωή δεν βρίσκεται στο μάζεμα αλλά στο ξόδεμα. Γιατί όμως ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ζώο στον πλανήτη που μαζεύει λεφτά και φοράει ρούχα; Και μάλιστα, για να το πετύχει, είναι ικανός να πει ψέματα, να κλέψει, ακόμη και να σκοτώσει; Βρίσκονται αυτά σε συμφωνία με τη θεωρία περί εξέλιξης των ειδών; Φαντάζομαι την εξέλιξη σαν πορεία βελτίωσης. Τι σόι εξέλιξη είναι εκείνη που σου κάνει τη ζωή σήμερα δυσκολότερη απ' όσο ήταν χθες; Μήπως τα περί εξέλιξης δεν ισχύουν για τον άνθρωπο και υπάρχει κάποια αλήθεια στον μύθο του προπατορικού αμαρτήματος; Δεν έχω ιδέα, απλά αναρωτιέμαι εγγράφως. Για να μη ξεχάσω στην πορεία το ερώτημα.

Μέτρα και αντίμετρα

Αν δεν υπήρχε στη μέση η πολιτική, η ψυχιατρική θα μίλαγε για πρόβλημα διχασμού προσωπικότητας. Όπου όμως ανακατεύεται η πολιτική, δεν ανακατεύονται οι θετικές επιστήμες. Δεν ρισκάρουν να γελοιοποιηθούν. Η πολιτική είναι από μόνη της μια επιστήμη, διαφέρει όμως απ' όλες τις άλλες ως προς τη λογική που χρησιμοποιεί. Δεν χρησιμοποιεί καμία.