Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Για λίγες ώρες

Τραγικό συμβάν ο θάνατος. Και πιο τραγικό απ' τον θάνατο, η αγιοποίηση του νεκρού εν τη απουσία του. Αν είμαι ανεπανάληπτος ως άνθρωπος, θέλω να μου το πούνε τώρα, όσο είμαι στη ζωή. Μετά την απομάκρυνσή μου απ' τα εγκόσμια, δεν θ' αναγνωρίσω κανένα καλό λόγο για το άτομό μου. Καθαρές δουλειές. Να το έχουν υπ' όψη οι συντάκτες των επικήδειων λόγων στην κηδεία μου. Αν ακούσω καλή κουβέντα, θα τους πάρει ο διάολος.

Τι τους εμποδίζει

Αν δεν υπήρχε η θρησκεία, τότε ο φτωχός δεν θα είχε λόγους να μη σκοτώσει τον πλούσιο. Η θρησκεία λοιπόν λειτουργεί σαν ασπίδα για τον πλούσιο. Πρέπει - κατά συνέπεια - να υποθέσουμε ότι η θρησκεία είναι δημιούργημα του πλούσιου, για να τον προστατέψει απ' τον φτωχό. Ή μήπως είναι δημιούργημα του φτωχού, ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν δικαιολογία για την αδυναμία ή την απροθυμία του να σκοτώσει τον πλούσιο; Κι αν δεν είναι δημιούργημα κανενός απ' τους δύο, τότε τίνος δημιούργημα είναι;

Οι μακρινοί περίπατοι

Ένας ωραίος τρόπος για ν' απαλλαγείς απ' την παρουσία αντιπαθητικών, χωρίς να κουραστείς.

Ας μην παίρνει το ρίσκο

Η προτροπή ισχύει για σοβαρούς, κανονικούς ανθρώπους. Δεν έχει εφαρμογή στην πολιτική. Εκεί το ψέμα έχει άλλο νόημα. Θεωρείται σαν μια μορφή αλήθειας, που απλά δεν είναι και τόσο στενή συγγενής με την αλήθεια. Υπάρχει κάποια συγγένεια, μόνο που είναι πολύ μακρινή. Όπως λέμε "ο ξαδερφοκουνιάδος της τέταρτης ξαδέρφης του μπατζανάκη του γαμπρού της τρίτης συζύγου του θείου του Θανάση". Ή κάτι τέτοιο.