Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Κληρονομικότητα

Μακάρι να παίρνανε όλα τα παιδιά τα χαρακτηριστικά του πατέρα τους. Ή τουλάχιστο κάποια απ' αυτά. Για να μπορεί κι ο πατέρας να κοιμάται ήσυχος.

Λεπτομέρειες

Αν οι λεπτομέρειες απορροφήσουν όλη την προσοχή σου, τότε μάλλον θα χάσεις όλη την ουσία. Αν ασχοληθείς, για παράδειγμα, υπερβολικά με τις καθημερινές κινήσεις των πολιτικάντηδων, με τις λεπτομέρειες του τι είπε ο ένας και τι έκανε ο άλλος, με το γιατί το ΣτΕ αποφάσισε ετούτο και γιατί ο τάδε υπουργός έκανε το άλλο, με το γιατί ο αρχηγός του τάδε κόμματος πήγε για κατούρημα στις τέσσερις ακριβώς και πώς αντέδρασε το γραφείο τύπου του άλλου κόμματος, τότε έχασες όλη την ουσία. Και η ουσία είναι το τι σκέφτονται όλοι αυτοί και τι είσαι εσύ γι' αυτούς. Για να δεις το δάσος, παράτα τα λουλουδάκια και τα μανιταράκια κάτω απ' το δέντρο κι ανέβα στη βουνοκορφή. Κι όταν καταφέρεις να δεις επιτέλους αυτό το δάσος, τότε θα καταλάβεις τι μετράει και τι όχι στη ζωή σου. Σ' αυτή τη βουνοκορφή παλεύω ν' ανέβω. Μπορεί να μη τα καταφέρω ποτέ, θα πεθάνω όμως ανεβαίνοντας.

Έχεις ακόμα

Η ψυχή δεν χάνεται σε μια νύχτα. Χάνεται σιγά-σιγά, ανύποπτα. Και βρίσκεσαι κάποτε χωρίς ψυχή. Και δεν το ξέρεις καν ότι την έχασες. Νομίζεις ότι την έχεις αλλά δεν την έχεις. Είναι λοιπόν προνόμιο το να μπορείς να νιώσεις την ψυχή σου να χάνεται. Γιατί τότε μπορείς κάτι απ' αυτή να σώσεις. Αρκεί να το θέλεις πραγματικά. Με όλη την ψυχή που σου έχει μείνει.

Δεν έχουμε άλλους;