Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Η τέχνη της λογικής

Μόνο στα μαθηματικά η λογική είναι ξεκάθαρη και η ίδια για όλους. Έξω απ' αυτά, ο καθένας έχει τη δικιά του. Με άλλα λόγια, αν δεν μπορείς ν' απαλλαγείς απ' τους περιορισμούς και τις ανικανότητες της ανθρώπινης παρανόησης, πάψε να μιλάς για λογικό και παράλογο. Πες αυτά που θες να πεις, αλλά μέχρι εκεί. Μην προσθέτεις άλλη μια ανικανότητα στις ήδη υπάρχουσες.
Η πατρίδα σου δεν είναι η καλύτερη, επειδή εσύ γεννήθηκες εκεί. Οι συμπατριώτες σου δεν είναι οι πιο έξυπνοι στο κόσμο, επειδή γεννήθηκαν στην πατρίδα σου. Η ομάδα σου δεν είναι η καλύτερη, επειδή εσύ έτυχε να είσαι οπαδός της. Το φαγητό που τρως δεν είναι το καλύτερο, επειδή εσύ αυτό έμαθες να τρως απ' τη μέρα που γεννήθηκες. Η θρησκεία σου - αν έχεις - δεν είναι η καλύτερη, επειδή έτσι σε μάθανε απ' την ώρα που γεννήθηκες. Κι άλλα πολλά παραδείγματα εκδήλωσης των περιορισμών και ανικανοτήτων της ανθρώπινης παρανόησης.
Αν θες να λες ότι σκέφτεσαι λογικά, βρες τον τρόπο να σκέφτεσαι μαθηματικά. Ψάξε και βρες την λογική που δεν θα σου επιτρέπει να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Είναι δύσκολο, δεν είναι ακατόρθωτο. Αλλιώς μείνε στα εύκολα, αλλά κάτσε ήσυχα.

Δυσκόλεψε