Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Τότε τα εκτιμάς

Δεν μπορείς να εκτιμήσεις αυτά που έχεις σήμερα, όταν ξέρεις ότι αύριο μπορείς να τα πετάξεις και να πάρεις καινούργια. Το ζήσαμε σαν λαός, την εποχή που τα δανεικά, οι μίζες και τα δωράκια έτρεχαν με χίλια. Σήμερα που τα πράγματα δυσκόλεψαν και οι προσδοκίες για το αύριο πήγαν περίπατο, εκτιμούμε και προσέχουμε ακόμα και το βρακί που φοράμε. Αν αυτό το κάναμε και πριν, δεν θα μας έπαιρνε ο διάολος.

Η καλύτερη δουλειά

Όχι ότι δεν είναι καλή δουλειά αυτή του προέδρου. Δεν είναι μαλάκες οι νεοέλληνες, που τα δίνουν όλα για να γίνουν πρόεδροι. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, ο αντιπρόεδρος είναι άλλο πράμα.

Οι νόμοι και τα λουκάνικα

Έχω αποφύγει συστηματικά στο παρελθόν να δω πώς φτιάχνονται τα λουκάνικα. Διότι - απ' όσα έχω ακούσει - πολύ φοβάμαι ότι, αν παρακολουθήσω τη διαδικασία παρασκευής, δεν θα ξαναφάω λουκάνικο, κάτι που επίσης θα ήθελα ν' αποφύγω.
Αν με παρόμοιο τρόπο φτιάχνονται και οι νόμοι - και δεν συντρέχουν λόγοι διαφωνίας με τον καγκελάριο, τότε γίνονται κατανοητά και τ' αποτελέσματα του μαγειρέματος. Με την παρατήρηση βέβαια ότι υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά: τα περισσότερα λουκάνικα είναι πολύ νόστιμα, ενώ οι περισσότεροι νόμοι δεν καταπίνονται με τίποτα. Ειδικά δε εκείνοι του ημετέρου κράτους, και μάλιστα σε περίοδο μνημονίων.