Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Για λουλούδια μιλάμε

Ο Pablo ασχολούνταν με την εξαγωγή λουλουδιών - κατεργασμένων, ο Άκης με την εισαγωγή υποβρυχίων - ακατέργαστων. Με μια πολύ σημαντική διαφορά. Για τα λουλούδια πλήρωναν οι πελάτες που τα παράγγελναν και τα κατανάλωναν, για τα υποβρύχια εκείνοι που ποτέ στη ζωή τους δεν θα καταναλώσουν υποβρύχιο. Σαφώς και δεν μετράει η βανίλια στο νερό. Δεν εισάγεται, άλλωστε.

Μας απαλλάσσει, λένε

Μάλλον έζησε σε καλή εποχή ο Michel. Τότε που οι μαλακίες των πολιτικών μπορούσαν να περιγραφούν με λίγα λόγια. Τώρα πρέπει να γράψεις εγκυκλοπαίδεια. Και να την ενημερώνεις μέρα παρά μέρα.

Άνευ μαλακίας

Αποδείχτηκε ότι μπλέξαμε την "ευτέλεια" με τα "τσιφτετέλια". Με τη "μαλακία" δεν είχαμε πρόβλημα, ήταν απόλυτα κατανοητή και ευρέως αποδεκτή ως έννοια και ως συνήθεια. Στο "άνευ" δεν δώσαμε την δέουσα σημασία. Ίσως γι' αυτό θέλουν να καταργήσουν τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών. Δεν μας βοήθησε και πολύ.

Πώς γκρεμίζονται;

Κάτι ήξερε. Από τότε. Αλλά το ήξερε κι ο Αριστοτέλης. Πολύ παλιότερα. Οι έξυπνοι άνθρωποι μαθαίνουν απ' την ιστορία τους. Εμείς οι Έλληνες φαίνεται ότι είμαστε ειδική περίπτωση έξυπνων ανθρώπων.

Είναι καθαρότερο

Πρόκειται για σημαντικό πλεονέκτημα. Το έχουν και οι πολιτικοί, για εντελώς διαφορετικούς λόγους.