Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Η φωτεινή πλευρά

Είναι μάλλον στη φύση μας -και είναι λογικό- να στρέφουμε την προσοχή μας στη φωτεινή πλευρά. Το σκοτάδι φοβίζει, όχι για το μαύρο χρώμα του, αλλά επειδή δεν ξέρουμε τι μπορεί να κρύβει. Και δεν θέλουμε και να μάθουμε. Γιατί να το μάθουμε; Κι αν είναι τρομακτικό; Γιατί να ρισκάρουμε; Προτιμάμε ένα όμορφο ψέμα από μια άσχημη αλήθεια.
Το γνωρίζουν αυτό οι πολιτικάντηδες. Και το εκμεταλλεύονται επαγγελματικά. Πουλάνε όμορφα παραμύθια κι εμείς τ' αγοράζουμε πρόθυμα. Δεν θέλουμε να δούμε ότι πίσω απ' αυτά κρύβονται άσχημες αλήθειες. Πουλάνε φως οι πολιτικάντηδες κι εμείς μαζευόμαστε γύρω απ' αυτό και δεν θέλουμε -ή δεν τολμάμε- να ρίξουμε ούτε μια ματιά στη σκοτεινή πλευρά της σκηνής. Αλλά η σκοτεινή πλευρά είναι εκεί. Και κρύβει αυτά που δεν θέλουν να δούμε.
Εύκολες λύσεις, σε δύσκολα προβλήματα, δεν υπάρχουν. Αν υπήρχαν, θα τα λύναμε μόνοι μας και γρήγορα. Τόσο απλό είναι.

Κάθε τριάντα μέτρα

Πολλά είναι τα τριάντα μέτρα. Πάρα πολλά. Ο κόσμος αλλάζει κι απ' τη μια περιοχή του μυαλού μας στην άλλη. Ακόμη και στο ίδιο σημείο του μυαλού μας, ο κόσμος αλλάζει απ' τη μια στιγμή στην άλλη.

Δεν τις έχουν ανάγκη

Στους φίλους εξομολογείσαι, δεν απολογείσαι. Πόσο καλοί φίλοι σου μπορεί να είναι εκείνοι που χρειάζονται και ζητούν εξηγήσεις για τις πράξεις σου; Απ' την άλλη μεριά, με τους εχθρούς σου δεν χρειάζεται ν' ασχολείσαι παραπάνω απ' όσο απαιτεί μια σύντομη σύγκρουση, αν δεν μπορείς να την αποφύγεις κι αυτή.

Δουλειά των ενόρκων

Δεν θα σχολιάσω, για να μη θεωρηθεί ότι παρεμβαίνω στο θεάρεστο έργο της δικαστικής εξουσίας. Αν και η λέξη "εξουσία" δεν ταιριάζει σε ανθρώπινα όντα. Δεν συνάδει με τον χαρακτήρα της θνητότητας. Ως εκεί.

Όχι ακριβώς