Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Μπορεί να είμαι μεθυσμένος

Όταν πίνει ο άνθρωπος, λέει αλήθειες. Το οινόπνευμα μπορεί να σκοτώνει το συκώτι, σκοτώνει όμως και τη διάθεση να πεις ψέματα. Οινόπνευμα και ψέμα δεν περπατάνε μαζί. Όπως έλεγε κι ο πατέρας μου: "άνθρωπο που πίνει, μη τον φοβάσαι". Άμα δείτε πολιτικό αστέρα μεθυσμένο, να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Όχι ότι δεν πίνουν οι πολιτικοί αστέρες. Απλά, όταν πίνουν κρύβονται. Δεν μιλάνε σε κανέναν. Είχε μια αδυναμία στο ποτό ο Winston. Ήταν όμως εποχές που δεν μέτραγαν τόσο οι σχέσεις με τα παπαγαλάκια και το ψέμα, όσο το ποιος αληθινά είσαι. Γι' αυτό κι ο Winston έγραψε ιστορία, ενώ τους σημερινούς θα τους γράψει η ιστορία στα παπάρια της. Αν καταδεχθεί να το κάνει κι αυτό.

Πολιτική διαφωνία

Η διαφωνία στην πολιτική σκηνή ελάχιστα διαφέρει απ' την συμφωνία. Μόνο στα λόγια. Ουδείς είναι διατεθειμένος να χάσει την πρόσβαση στην κουτάλα και τη βουτιά στη σούπα. Και πάντα σπεύδει να συμφωνήσει διαφωνώντας. Διαφωνώντας, για να μη λέει κι ο κόσμος ότι είναι εντελώς μαλάκας. Και δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι καταφέρνει ακριβώς το αντίθετο. Άλλωστε, δεν φημίζονται οι πολιτικοί αστέρες, ούτε για την εντιμότητα, αλλά ούτε και για την ευφυΐα τους. Αν ο Θεός είχε φτιάξει τον κόσμο για να κυβερνιέται από ηλίθιους, δεν θα 'διωχνε τον Αδάμ απ' τον παράδεισο. Θα τον έκανε πρωθυπουργό.

Είμαι ελεύθερος

Το μεγάλο πρόβλημα της εξουσίας είναι η - μη - αποδοχή των ορίων της από εκείνους που την κατέχουν. Είναι ισχυρότατο ναρκωτικό η εξουσία και προκαλεί εθισμό σε χρόνο μηδέν. Το χασισάκι μπροστά της είναι καραμελίτσα βουτύρου. Και γίνεται πολύ επικίνδυνο αυτό το ναρκωτικό, όχι για τους ίδιους τους χρήστες, αλλά για όλους τους άλλους. Αυτή η παραδοξότητα είναι και η ουσιώδης διαφορά της απ' τα υπόλοιπα ναρκωτικά. Ο εθισμός στην εξουσία αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα δημόσιο κίνδυνο. Αυτοί που την κατέχουν γνωρίζουν πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάμε. Οι δε υπόλοιποι, ακόμα καλύτερα.

Φέρε κι άλλο