Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ο εγωιστής

Όταν σε αποκαλούν εγωιστή, πώς ακριβώς νιώθεις; Όταν σου ζητούν να παραμερίσεις τον υποτιθέμενο εγωισμό σου και να υποχωρήσεις για να κερδίσουν κάποιοι άλλοι, πώς νιώθεις; Όταν περιμένουν από σένα, που υποτίθεται ότι δεν πρέπει να είσαι εγωιστής, να θυσιάσεις αυτά που ασπάζεσαι για να περάσει η γραμμή κάποιων άλλων, πώς νιώθεις; Αν δεν νιώθεις καλά, τότε δεν είσαι εγωιστής, απόλυτα λογικός άνθρωπος είσαι. Αν νιώθεις καλά, τότε και πάλι δεν είσαι εγωιστής, θύμα των άλλων είσαι. Πολύ μεγάλη κουφάλα αυτός ο Bierce.

Ο ύμνος εις την Ελευθερίαν

Δεν θα μπορούσε να λείπει ο έρωτας από έναν ύμνο στην ελευθερία. Η ελευθερία κερδίζεται με σπαθιά, δάκρυα και αίμα, ο έρωτας όμως είναι αυτός που αναλαμβάνει να την συντηρήσει. Ο έρωτας για τη ζωή, για τον άνθρωπο, για κάθε τι όμορφο κι αληθινό. Κι όταν η ελευθερία χαθεί, πάλι ο έρωτας είναι εκείνος που θα φροντίσει για ζωντανό αίμα και καινούργιες ψυχές, καθαρές και δυνατές, που θα ξεκινήσουν τον καινούργιο αγώνα για τις παλιές, αιώνιες αξίες.
Δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι ο - κάθε μορφής - κατακτητής, όπως είναι - για παράδειγμα - αυτοί που πρόσφατα μας υποδούλωσαν, επιδιώκει τη διάλυση της κοινωνίας και της οικογένειας. Τον έρωτα φοβάται κι αυτόν θέλει να σκοτώσει. Χωρίς αυτόν δεν υπάρχει αντίσταση και η ελευθερία χάνεται για πάντα, ακόμη και σαν όνειρο.