Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Υπάρχει και τέτοιο είδος;

Δεν ήξερα ότι υπάρχει και τέτοιο είδος. Ούτε και μπορώ ν' αμφισβητήσω την κυρία West. Είμαι βέβαιος ότι γνώριζε πολύ περισσότερα από μένα για τους άντρες. Αλλά δεν είναι αυτό το περίεργο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι η μέθοδος που είχε υπ' όψη της για να τον ξεφορτωθεί μετά τον γάμο. Εδώ δυσκολεύομαι λίγο.

Η ελευθερία

Είμαστε ελεύθεροι; Υπήρξαμε ποτέ ελεύθεροι; Αποφασίσαμε ποτέ για το μέλλον μας; Αποφασίσαμε ποτέ για το παρελθόν μας; Πόσες φορές είδαμε τα όνειρά μας να γίνονται πραγματικότητα; Και πόσες φορές οι εφιάλτες μας πήραν σάρκα και οστά; Έχω πάψει να μετράω. Μόνο η φαντασία μένει και δεν σκοπεύω να τη διώξω. Κι αν αποπειραθεί να μ' εγκαταλείψει, θα την ακολουθήσω. Κι ας μ' οδηγήσει όπου θέλει. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Δεν γνωρίζω

Η πιο εύκολη, σύντομη  και ειλικρινής απάντηση: "δεν γνωρίζω". Κι όμως δυσκολευόμαστε να το πούμε. Γιατί άραγε; Φοβούμενοι μήπως ότι θα μας υποτιμήσουν λόγω άγνοιας; Ποιοι; Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα; Χαμογελάστε όταν απαντάτε "δεν γνωρίζω". Δείχνει ότι γνωρίζετε περισσότερα απ' αυτούς που ρωτάνε. Και το γνωρίζουν.

Η αγνότητα

Γιατί όλες οι μητέρες του κόσμου είναι υποχρεωμένες να θυσιάσουν την αγνότητά τους για να διαιωνίσουν το είδος και μόνο η μητέρα του Χριστού είχε το προνόμιο ν' αποφύγει αυτή τη θυσία; Δεν είναι λίγο περίεργο; Βεβαίως θα ήταν, αν είχε συμβεί και στην πραγματικότητα. Οι "πατέρες" όμως της εκκλησίας δεν δίστασαν να απευθύνουν την αισχρότατη ύβρη προς τον δημιουργό, τον οποίο υποτίθεται ότι εκπροσωπούν, προκειμένου να επιβάλλουν την επί γης κυριαρχία τους πάνω στα δημιουργήματα, τους ανθρώπους. Αμφισβήτησαν - χωρίς περιστροφές - το σχέδιο της δημιουργίας. Υποτίμησαν, χωρίς να νιώσουν ντροπή και χωρίς ποτέ να μετανιώσουν γι' αυτό, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της γυναίκας στο μεγαλείο της δημιουργίας. Τον ρόλο που της ανέθεσε ο ίδιος ο δημιουργός. Ακύρωσαν το σχέδιο του δημιουργού. Και δεν πιστεύω ότι θα τους συγχωρήσει ποτέ γι' αυτό, όσο πολυεύσπλαχνος και φιλάνθρωπος κι αν είναι.