Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Το παρασκήνιο του Brexit






Τόπο στα νιάτα

Ψυχραιμία! Θα βρούμε λύση. Κι αν δεν βρούμε, και τι έγινε; Πρώτη φορά θα είναι;

Ναι στην ψήφο εκ γενετής

Θα υπάρξουν και κάποια προβληματάκια, βέβαια. Αλλά όλα λύνονται σε μια αγαπημένη οικογένεια.

Άλλες εποχές




Όλη η γοητεία

Είναι αβάσταχτη η γοητεία της εξουσίας.

Τζάμπα πληρώνουμε;

Μεγάλη υπόθεση η ικανότητα του στρατηγικού σχεδιασμού. Λίγοι μπορούν να το κάνουν. Ελάχιστοι.

Υποψίες

Τη ζημιά την έκανε εκείνη η επίσκεψη στην Ελλάδα, τη χώρα του φωτός και του έρωτα. Τον είχαν προειδοποιήσει αλλά δεν έδωσε σημασία. Κακό του κεφαλιού του.

Η ηλιθιότητα στην πολιτική

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βλακώδους πράξης στην πολιτική. Η παρακάτω δήλωση έγινε αμέσως μετά το πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Η συγκεκριμένη δήλωση ήταν ικανή να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση, επομένως ζημιά, στην ελληνική κοινωνία, με τον πολιτικό που έκανε την δήλωση να μην έχει τίποτε να κερδίσει απ' αυτό. Το αντίθετο μάλλον. Με βάση λοιπόν τον τρίτο νόμο του Cipolla, ο συγκεκριμένος πολιτικός - για την συγκεκριμένη τουλάχιστον δήλωση - καταλαμβάνει θέση στο τεταρτημόριο του διαγράμματος με την επισήμανση ΗΛΙΘΙΟΣ.
Μπορούμε να σκεφτούμε διάφορες περιπτώσεις και να κατατάξουμε πολιτικούς - και όχι μόνο, για συγκεκριμένες τουλάχιστον ενέργειες, στην κατάλληλη περιοχή του διαγράμματος.
Ένα άλλο, καλό παράδειγμα είναι τα περίφημα μνημόνια, που αποδεδειγμένα πλέον κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία και οδήγησαν την κοινωνία σε δύσκολους δρόμους. Εκείνοι που επέλεξαν, ψήφισαν και εφάρμοσαν τα μνημόνια μπορούν να καταταγούν σε δύο κατηγορίες: η πρώτη περιλαμβάνει αυτούς που κέρδισαν κάτι απ' την εφαρμογή των μνημονίων και η δεύτερη εκείνους που βγήκαν χαμένοι. Η πρώτη λοιπόν κατηγορία περιλαμβάνει ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ και η δεύτερη ΗΛΙΘΙΟΥΣ.
Είναι πάντως πολύ απίθανο να βρεθούν πολιτικοί στις περιοχές με την επισήμανση ΕΞΥΠΝΟΣ ή ΑΝΗΜΠΟΡΟΣ. Οπωσδήποτε υπάρχουν, είναι όμως δυσεύρετα είδη.

Πολιτική και βλακεία

Κάθε άλλο μάλιστα. Η πολιτική αποτελεί για τον ηλίθιο ιδανικό πεδίο δράσης. Κι αν ληφθεί υπόψη και ο κληρονομικός παράγων, τότε ο ηλίθιος είναι ασταμάτητος. Οδοστρωτήρας. Κι όσο περισσότεροι εκείνοι που επηρεάζονται απ' τη δράση του ηλίθιου, τόσο μεγαλύτερη και η καταστροφή. Στο δε ερώτημα "υπάρχει τρόπος ν' αποφύγουμε στην πολιτική τον ηλίθιο;", η απάντηση είναι "όχι, σε καμία περίπτωση".


Και τους δύο

Υποστηρίζουμε σταθερά και σθεναρά το δικαίωμα ψήφου από κούνια. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Αρκετά με τις αποφάσεις των γέρων. Είναι καιρός η νεολαία να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.