Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Παράληψη


Μόνο αυτά


Παράτα όλα τ' άλλα

Αν σ' έκαναν να πιστεύεις ότι γεννήθηκες για να χρωστάς, τότε την πάτησες. Δεν χρωστάς τίποτε σε κανέναν. Ούτε καν στον εαυτό σου. Δεν είναι άλλο πράγμα ο εαυτός σου. Εσύ είσαι. Αλλά για να μη μπορείς να ξεφύγεις από πουθενά, σου παρουσιάζουν ακόμη και τον εαυτό σου σαν κάτι διαφορετικό από σένα. Οπότε λογικό φαίνεται να του χρωστάς κι αυτουνού κάτι. Είναι με μεγάλη προσοχή και μεθοδικότητα οργανωμένο το σχέδιο. Λέγεται "κάντε τους να πειθαρχήσουν". Σε απάντηση, καλό είναι να εφαρμόσεις κι εσύ το σχέδιο "τραβάτε παίξτε παραπέρα". Και να κάνεις εκείνα που σ' αρέσουν. Κι αν κάνεις και κάποια λαθάκια στην πορεία, δεν πειράζει καθόλου, δικά σου θα 'ναι. Άλλωστε, μόνο τα λάθη θα σου αναγνωρίσουν.

Μέτρον άριστον

Μεγάλο αμάρτημα η απληστία. Πολύ μεγαλύτερο της απάτης. Γι' αυτό και κατέχει εξέχουσα θέση στον κατάλογο με τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα.

Μόνο οι νέοι

Δεν λέει ότι είναι καλό να πεθαίνουν οι νέοι. Όταν όμως αποφασίσουν να πεθάνουν, μπορούν να το κάνουν με ωραίο τρόπο. Γιατί απλά μπορούν. Δεν γίνεται να πεθάνεις καλά, όταν δεν ζεις καλά. Και μόνο οι νέοι μπορούν να ζουν καλά. Τα περί του αντιθέτου είναι παραμύθια. Παρηγοριά στον άρρωστο, ώσπου να βγει η ψυχή του. Δεν λέω ότι θα ήθελα να πεθάνω νέος. Αλλά αν πεθάνω γέρος, πολύ φοβάμαι ότι θα το μετανιώσω.