Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Ο ιδανικός γάμος

Η σύζυγος βλέπει τα ανδραγαθήματα του συζύγου και γκρινιάζει, ο σύζυγος ακούει τα μπινελίκια της συζύγου και ζοχαδιάζεται. Και κάπως έτσι ξεκινάνε τα προβλήματα. Η ενδεδειγμένη λύση είναι προφανής.

Το χρέος

Στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, έφτασε κάποτε και η στιγμή που οι αλυσίδες και τα μαστίγια έπρεπε να καταργηθούν. Και ήταν η σειρά της ανθρώπινης ευφυίας να ψάξει και να βρει κάποιο τρόπο να τα αντικαταστήσει με κάτι που δεν θα έδειχνε ότι πάει κόντρα στις αρχές του πολιτισμού και της ελευθερίας των ανθρώπων. Και το βρήκε αμέσως. Δεν παίζεται το ανθρώπινο μυαλό. Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχουν και οι θρησκείες και δεν αφήνουν τους σκλάβους να σκοτώσουν τ' αφεντικά. Αλλιώς θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα ως ανθρωπότητα.

Πώς ξεκίνησε ο πολιτισμός;

Κάπως έτσι έγινε η αρχή. Στην πορεία έμαθε ο άνθρωπος ότι και με τις κουβέντες πρέπει να είναι προσεκτικός. Βέβαια οι κουβέντες δεν σπάνε κεφάλια, μπορούν όμως να προκαλέσουν άλλες ζημιές, πολλές φορές ανεπανόρθωτες. Όπως, για παράδειγμα, οι κουβέντες των πολιτικών. Οι πολιτικοί είναι ίσως οι μόνοι άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν  την εξέλιξη του πολιτισμού και αρκούνται στο να μην πετάνε πέτρες. Κι αυτό όχι πάντα.

Ο κυνικός

Εύκολα ο άνθρωπος χαρακτηρίζει τον συνάνθρωπο με λίγες λέξεις. Όχι πολλές, λίγες. Κι αν μπορεί με μία μόνο λέξη, τόσο το καλύτερο. Η τακτική αυτή τον βοηθάει στην εύκολη και γρήγορη ταξινόμηση των άλλων σε διακριτές κατηγορίες, πράγμα που επιτρέπει στον ίδιο να κινείται με άνεση μέσα στην κοινωνία που ζει. Να επιλέγει εύκολα και γρήγορα τρόπους συμπεριφοράς, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν οι άλλοι.
Κυνικός είναι εκείνος που λέει τα πράγματα όπως ακριβώς τα βλέπει και τα βλέπει όπως ακριβώς είναι. Θα μπορούσαμε να τον πούμε ρεαλιστή, δεν το κάνουμε όμως διότι τότε θα ήμασταν υποχρεωμένοι να τον πάρουμε πιο σοβαρά και δεν το θέλουμε. Μπορεί κάποτε να είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε κάποιες απ' τις ψευδαισθήσεις μας, ποτέ όμως όλες. Κι αυτό επιχειρεί να κάνει ο κυνικός. Να διαλύσει όλες τις ψευδαισθήσεις, χωρίς εξαίρεση. Πράγμα απαράδεκτο.