Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Χρειάζονται δύο

Το πρόβλημα με την αλήθεια είναι διπλό. Είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος να την πει, κι ακόμα πιο δύσκολο να βρεθεί κάποιος να την ακούσει. Γι' αυτό και η αλήθεια σπάνια λέγεται, ενώ το ψέμα, που δεν γνωρίζει κανένα απ' τα παραπάνω εμπόδια, αποτελεί την κυρίαρχη έκφραση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι πολύ απλό. Η αλήθεια στενοχωρεί, και οι άνθρωποι αποφεύγουν - όπως ο διάολος το λιβάνι - να στενοχωρηθούν. Δεν τους βολεύει και δεν το θέλουν.
Δεν γουστάρουν ν' ακούσουν ότι μείναμε άφραγκοι, επιθυμούν διακαώς ν' ακούσουν - και είναι έτοιμοι να πιστέψουν - ότι λεφτά υπάρχουν. Κανένας δεν θέλει ν' ακούσει ότι είναι ηλίθιος, όλοι είναι έτοιμοι να πιστέψουν ότι η εξυπνάδα τους είναι απαράμιλλη. Κανένας δεν γουστάρει ν' ακούσει ότι δεν βλέπεται, όλοι είναι έτοιμοι να πιστέψουν ότι, αν ο Alain Delon είχε δίδυμο αδερφό, αυτοί θα ήταν εκείνος. Γι' αυτό και είναι πανεύκολο να τους ξεσκίσεις στο δούλεμα. Κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι πολιτικοί, και χρησιμοποιούν κατά κόρον. Αν τους πάρεις αυτό το όπλο, είναι ξεβράκωτοι.

Θα φτάσεις

Κι αν πας αντίθετα, θα φτάσεις στο βουνό. Γιατί όλα από κάπου ξεκινάνε και κάπου τελειώνουν. Όχι τυχαία κι ακατάστατα, αλλά με τάξη και κανόνες. Για να υπάρχει νόημα στη ζωή. Για να έχει λόγο ύπαρξης το σύμπαν. Κι αν ξεγελάει τον - περιορισμένων δυνατοτήτων - άνθρωπο, και τον κάνει να τα βλέπει τυχαία και παράξενα, έχει τους λόγους της η φύση.
Δεν επιτρέπεται ο Δημιουργός να εμπιστευτεί σε επικίνδυνους ηλίθιους τα μυστικά της Δημιουργίας. Τους επιτρέπει μόνο να αυτοκαταστραφούν, αν το θέλουν και με όποιον τρόπο διαλέξουν αυτοί, όχι όμως και να απειλήσουν ολόκληρο το Δημιούργημα. Δεν είναι μαλάκας ο Δημιουργός. Μαλάκες είναι εκείνοι που νομίζουν ότι μπορούν να του βάλουν χέρι. Ξεχνώντας ότι, όταν αυτούς θα τους τρώνε τα σκουλήκια - γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν, η Δημιουργία θα 'ναι ακόμα στη θέση της. Κι όταν δεν θα 'χει μείνει τίποτα πια για να μασήσουν τα σκουλήκια, η Δημιουργία θα 'ναι ακόμα εκεί.

Ποιος σκύλος;


Ο πιο επικίνδυνος