Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Μια ζωή


Να μη με λένε Ιούλιο


Γάτος το Γενάρη;

Η ερωτική πράξη στο βασίλειο των ζώων δεν αποτελεί καθόλου, μα καθόλου εύκολη υπόθεση. Κι αυτό διότι δεν γίνεται για διασκέδαση, δεν γίνεται για να περάσει η ώρα, ούτε για να βγάλεις λεφτά, ούτε για να δείξεις πόσο άντρας ή πόσο γυναίκα είσαι. Γίνεται για έναν και μόνο λόγο, κι αυτός είναι η αναπαραγωγή.
Η ερωτική επιθυμία, στην οποία είναι αδύνατο ν' αντισταθεί ο γάτος, είναι το τέχνασμα της φύσης για να εξασφαλίσει τη διαιώνιση του είδους. Κι επειδή η φύση θέλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αρπάζει το γάτο απ' τα παπάρια, τον τρέχει πάνω-κάτω, πέρα-δώθε, και τον αναγκάζει να δίνει και να τρώει πολύ ξύλο, στην προσπάθεια να επικρατήσει μεταξύ των επίδοξων εραστών και να κατακτήσει το προνόμιο - έτσι το βλέπει - να γίνει η πρώτη επιλογή της πολύφερνης ψιψίνας. Η οποία - στο μεταξύ - παρακολουθεί με μπλαζέ ύφος τις ομηρικές μάχες, σαν την ωραία Ελενίτσα στην κορυφή του κάστρου της Τροίας, και αναμένει την έκβαση για ν' αποφασίσει ποιος θα γίνει ο μπαμπάς των παιδιών της.
Όποιος λοιπόν θα ήθελε να είναι "γάτος το Γενάρη", ας το ξανασκεφτεί. Ο γάτος το Γενάρη τραβάει μεγάλο κάρο για να καταφέρει να συνευρεθεί ερωτικά με τη γάτα. Κι αν το καταφέρει τελικά, πριν μεταφερθεί επειγόντως - ενδεχομένως και σε κρίσιμη κατάσταση - στο πλησιέστερο κέντρο ταχείας αποκατάστασης ταλαιπωρημένων εραστών (ο φίλος μου ο Λάμπρος διαθέτει ειδική μονάδα επί τούτου). Δεν παίρνει ο γάτος τη γάτα στο κινητό, ούτε στέλνει sms "Μωρό μου, είσαι έτοιμη; Θα περάσω σε 15' να σε πάρω".

Πού μπλέξαμε;

Παλιότερη μέθοδος γνωριμίας
Είναι ξεκάθαρο ότι η γυναίκα είχε τον πρώτο λόγο. Μιλάω γι' αυτήν στη μέση. Η μέθοδος είναι παλιά, υπάρχουν όμως περιοχές του πλανήτη που εφαρμόζεται και σήμερα, σε διάφορες παραλλαγές. Αλλά δεν είναι αποκλειστικά γεωγραφικό το ζήτημα. Παντού βρίσκεις ανθρώπους, που λίγο-πολύ δεν θα έλεγαν όχι στην εφαρμογή παρόμοιων μεθόδων, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, που μόνο ο ίδιος μπορεί να γνωρίζει - αν τους γνωρίζει. Συνήθως χρειάζεται να συνεδριάσει επιτροπή διακεκριμένων ψυχολόγων, για να βρεθούν αυτοί οι λόγοι. Αν βρεθούν ποτέ. Όσο για την θεραπεία, αυτή είναι μάλλον εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, ακόμα και για την ως άνω επιτροπή. Στη διάθεση πάντως μη ψυχολόγων υπάρχουν άλλα - δραστικότερα και αποτελεσματικότερα - μέτρα αντιμετώπισης της νόσου.