Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Το μυστικό

Προτίθεμαι να προβώ στην αποκάλυψη του μυστικού, ακριβώς σε δύο χρόνια από τώρα. Κλείνοντας είκοσι πέντε χρόνια γάμου κι εφόσον βέβαια καταφέρω να επιβιώσω μέχρι τότε.

Πώς γίνεται;

Τι άλλο θα μπορούσε να φταίει; Μήπως καίγεται το μυαλό μόλις ενηλικιώνεται ο άνθρωπος; Μήπως γεννιόμαστε επικίνδυνα έξυπνοι και μας υποβαθμίζει ο δημιουργός, φοβούμενος ενδεχομένως ότι θα τον αποκαλύψουμε ή ακόμα και θα του πάρουμε τη θέση; Ή μήπως οι ίδιοι φροντίζουμε γι' αυτό, αντιλαμβανόμενοι ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για να κυριαρχήσεις είναι να δημιουργήσεις μια κοινωνία από απαίδευτα και ανεπαρκώς σκεπτόμενα μέλη; Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω.

Αυτό θέλει θρησκεία

Θρησκευτικός πόλεμος. Το πλέον οξύμωρο σχήμα που μπορώ να φανταστώ. Όλες οι θρησκείες αναφέρονται σε κάποιον Θεό που αγκαλιάζει τους ανθρώπους με αγάπη και καλοσύνη. Και μετά οι άνθρωποι σκοτώνουν τους αλλόθρησκους στο όνομα αυτού του Θεού. Έχουν συντελεστεί τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κι έχουν χυθεί θάλασσες αίματος, εν ονόματι της πίστης σε κάποιον Θεό αγάπης, καλοσύνης και φιλανθρωπίας. Δεν ευθύνεται βέβαια ο Θεός γι' αυτό. Είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι είναι εντελώς ανίκανοι να κατανοήσουν τον ίδιο τον εαυτό τους. Κι όταν δεν μπορείς να ψάξεις λίγο μέσα σου, τι τα θέλεις τα ψαξίματα έξω σου; Αυτά θα σε σώσουν απ' το μέσα σου; Αυταπάτη λέγεται το φαινόμενο. Είναι υπεραρκετοί οι αθεόφοβοι που βολεύονται να μας κοροϊδεύουν και να παίζουν βρόμικα παιχνιδάκια εξουσίας εις βάρος μας. Ας μη κοροϊδεύουμε κι εμείς τον εαυτό μας. Είναι μεγάλο κρίμα για την ανθρωπότητα. Και για όποιον φιλάνθρωπο Θεό.