Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Είναι ομορφότερες

Δυστυχώς δεν το ξέρουν. Ίσως και να μη θέλουν να το πιστέψουν. Προσπαθήστε πάντως να τους το λέτε τακτικά. Μπορεί να κάνει μεγάλο καλό -εκτός των άλλων- και στα οικονομικά σας.

Για τις ενοχές άλλων

Μπορείς να παραμένεις πράος, παρ' όλα όσα γίνονται γύρω σου; Μπορείς να χαμογελάς στον κάθε ηλίθιο ή λωποδύτη, που είναι έτοιμος να κάνει κομμάτια τη ζωή σου; Μπορείς να αντιμετωπίζεις με ηρεμία τους πάντες και τα πάντα; Είσαι τυχερός. Εγώ δεν μπόρεσα ποτέ. Ανήκω σ' εκείνους που είναι καταδικασμένοι να τιμωρούν τον εαυτό τους για τις ενοχές άλλων. Και λυπάμαι γι' αυτό.

Αγαπάω τον ύπνο

Η ζωή σου μπορεί να γίνει κομμάτια - μπορεί να είναι κομμάτια - χωρίς να την νοιάζει αν είσαι ξύπνιος ή αν κοιμάσαι. Αλλά όταν κοιμάσαι δεν βλέπεις τα κομμάτια. Αρκεί να μπορείς να κοιμάσαι. Και είναι προνόμιο το να μπορείς να κοιμάσαι.

Ακατανόητα πράγματα

Θυμήθηκα την περίπτωση του υπουργού μεταφορών, που κυκλοφορούσε με πλαστές πινακίδες. Και τη διαγραφή του από τον αρχηγό του κόμματος, ο οποίος -ρίχνοντας κάποτε την κυβέρνηση του κόμματος και φεύγοντας απ' το κόμμα- είχε δηλώσει ότι δεν θα επέστρεφε ούτε σαν αρχηγός. Ακατανόητα πράγματα.
Όμορφος κόσμος, ο κόσμος της πολιτικής. Ηθικός, αγγελικά πλασμένος. Και δεν μπορείς να τον κατατάξεις με βεβαιότητα στο διάγραμμα του Cipolla. Είναι ηλίθιοι ή κακοποιοί; Ή και τα δύο μαζί;
Αλλά ούτε και με τους ψηφοφόρους μπορείς να είσαι βέβαιος. Είναι ηλίθιοι ή θύματα; Ή και τα δύο μαζί; Αυτό πάντως που φαίνεται ν' απουσιάζει είναι η εξυπνάδα. Είναι το μόνο που μπορείς να πεις με κάποια βεβαιότητα.