Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Γιατί δεν ακούω;

Κάθε πράγμα πρέπει να γίνεται αν πρέπει να γίνει, όπως πρέπει να γίνει, όταν πρέπει να γίνει κι εκεί που πρέπει να γίνει. Αλλιώς κινδυνεύεις να μην έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, όσο αγαθές κι αν μπορεί να είναι οι προθέσεις σου. Η εμπειρία διδάσκει ότι οι καλές προθέσεις δεν μπορούν να εγγυηθούν για ένα καλό αποτέλεσμα.

Πόσοι να 'ναι, ωρέ;

Όταν έχει ο αρχηγός ικανούς συνεργάτες, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη και οι πάντες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Αποτελεί πρωταρχική ευθύνη του αρχηγού η επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων, στις κατάλληλες θέσεις. Ο ευφυής ηγέτης δεν μοιράζει θέσεις κι εξουσίες στους κολλητούς του, μόνο και μόνο για να τους βολέψει. Αν θέλει να τους βολέψει, υπάρχουν άλλοι τρόποι, ακίνδυνοι. Είχε απόλυτο δίκιο ο Machiavelli.

Αμέσως μόλις ξεχρεώσουμε

Η Ελλάδα γεννήθηκε χρεωμένη. Αν πρόκειται να δώσεις μια υπόσχεση που δεν σκοπεύεις να τηρήσεις, δεν θέλεις όμως και να σε πούνε ανοιχτά αναξιόπιστο, βάλε όρους που ξέρεις ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ικανοποιηθούν κάποτε. Ειδικά αν είσαι πολιτικός, το πολύ να σε πούνε μαλάκα. So what? Εσύ τη δουλειά σου θα την κάνεις.