Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Η ομοιότητα

Οι αλήθειες δεν γνωρίζουν σύνορα, είναι παντού οι ίδιες. Μικρή σημασία έχει το πώς θα τις εκφράσεις, σε ποια γλώσσα και με ποια λόγια.

Θα κάνει τα πάντα

Ο πολιτικός θα χτίσει γέφυρες εκεί που δεν υπάρχουν ποτάμια, θα σκίσει μνημόνια που δεν πρόλαβε να διαβάσει, θα δει πράγματα που δεν υπάρχουν, δεν θα δει πράγματα που βγάζουν μάτια, θα γίνει ακόμα και πατριώτης. Γιατί; Διότι αν χάσει τη δουλειά του, δεν θα βρει άλλη. Δεν μπορεί να βρει άλλη. Τον δικαιολογώ απόλυτα. Είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που μιλάει. Και είναι πανίσχυρο. Είναι ο χειρότερος εχθρός της ηθικής.

Τα πρώτα πράγματα

Το ιστορικά μοιραίο λάθος του ανθρώπου είναι η πίστη στις αγνές προθέσεις των άλλων, ειδικά δε των πολιτικών. Δεν θέλει να καταλάβει ο άνθρωπος ότι η πολιτική για τον πολιτικό είναι, για παράδειγμα, ό,τι και η ιατρική για τον γιατρό. Με τη διαφορά ότι ο γιατρός πρέπει να εργαστεί σκληρά για να κάνει τη δουλειά του, ενώ ο πολιτικός καθόλου. Ο γιατρός πρέπει να μάθει να ζει με τις ευθύνες, ενώ ο πολιτικός δεν έχει καμία. Γι' αυτό και το επάγγελμα του πολιτικού ήταν, είναι και θα είναι το καλύτερο απ' όλα. Αρκεί να μπορέσεις να μπεις σ' αυτό, πράγμα δύσκολο. Δύσκολο, γιατί θα πρέπει να ασπαστείς πολλούς νόμους της ανηθικότητας. Κι ο άνθρωπος δεν γεννιέται για να είναι ανήθικος. Μπορεί πάντως να γίνει, αρκεί να το θέλει.

Δεν έχεις δει το καλύτερο