Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Όλα εδώ πληρώνονται


Δεν υπάρχει άλλος τρόπος

Εμπειρίες είναι αυτά που μαθαίνουμε απ' τα λάθη μας. Και για να μάθεις καλά κάτι, πρέπει να το κάνεις ο ίδιος. Πρέπει να το ζήσεις. Καλό είναι όμως να ρωτάς και να παρατηρείς προσεκτικά τους άλλους πριν επιχειρήσεις κάποιο τόλμημα. Να προσπαθείς να μαθαίνεις κι απ' τις εμπειρίες των άλλων. Και ποτέ μην επιχειρήσεις να μεταφέρεις γάτα, κρατώντας τη απ' την ουρά. Αυτό που θα μάθεις δεν θα σου αρέσει καθόλου.

Ούτε τα λόγια σου

Η σιωπή, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας. Πολλές φορές μάλιστα, είναι ο πλέον ενδεδειγμένος. Και το σημαντικότερο, η σιωπή δεν λέει ψέμματα. Τα μάτια δεν μπορούν να κοπανήσουν αέρα, αυτό είναι προνόμιο του αναπνευστικού συστήματος. Έχετε δει πολιτικάντη με τη γλώσσα μέσα; Κι απ' την άλλη, έχετε δει ερωτευμένους με τη γλώσσα έξω; Ποιος μιλάει την αλήθεια; Ο πολιτικάντης που φλυαρεί ή ο ερωτευμένος που σιωπά;

Παράλογο;

Αρκετά θρήσκοι

Ίσως είναι οικονομικής φύσης το πρόβλημα. Με το μίσος μπορείς να κάνεις περιουσία, ενώ η αγάπη έχει πάντα κάποιο κόστος, συνήθως ανάλογο του μεγέθους της. Και το σημαντικότερο, για να μη το ξεχάσω. Δεν υπάρχουν εκπρόσωποι του Θεού επί γης. Δεν είναι εγκληματίας ο Θεός, για να διορίζει δικηγόρους υπεράσπισης στο δικαστήριο της ζωής και του θανάτου. Ούτε σταρ του κινηματογράφου, για να χρειάζεται διαφημιστές και θαυμαστές. Δεν γεννήθηκε - και ούτε πρόκειται να γεννηθεί - ο άνθρωπος που θα μιλήσει εκ μέρους του Θεού και θα μας πει ποιον θ' αγαπάμε και ποιον θα μισούμε. Οδηγίες δεχόμαστε μόνο από τροχονόμους, για να μη τσαλακωθούμε μεταξύ μας. Όσοι μας δίνουν οδηγίες για το πώς θα τσαλακωθούμε είναι εκπρόσωποι του διαόλου. Αν είναι.

Περίεργο;

Αλήθεια;

Είναι δύσκολο να βρούμε κάτι που μπορεί και να μην υπάρχει. Αλλά ακόμα κι αν υπάρχει, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν έχει κάποιο νόημα για εμάς; Αξίζει όμως να ψάξουμε. Αυτό το ψάξιμο είναι ο πολιτισμός. Αυτό το ψάξιμο είναι που μας κάνει ανθρώπους. Αυτό το ψάξιμο είναι η ζωή. Φαίνεται ότι κάποιος μας έβαλε να ψάχνουμε για κάτι που δεν θα βρούμε ποτέ. Ίσως όμως να μην γνωρίζει ούτε κι αυτός τι μας έβαλε να ψάχνουμε, ελπίζοντας ότι μπορεί κάποτε να το βρούμε. Για να το μάθει κι αυτός από εμάς. Αυτό θα ήταν το αληθινό θαύμα της δημιουργίας.

Ο ειδικός

Σκεφτείτε πόσα έχετε ακούσει από - δήθεν - "ειδικούς" και πόσα απ' αυτά έγιναν όπως τ' ακούσατε. Δεν υπάρχουν ''ειδικοί''. Αυτοπροσδιορίζονται έτσι για να πουλάνε ακριβά τα παραμύθια τους. Σοβαροί είναι μόνο όσοι δεν δέχονται για τον εαυτό τους τον χαρακτηρισμό ''ειδικός''. Αυτοί μόνο είναι άξιοι εμπιστοσύνης.

Το κάγκελο


Μεγάλη υπόθεση ο χορός. Και το κάγκελο επίσης. Όπως αυτό της καγκελαρίας. Ή εκείνο της γειτόνισσας. Ή το άλλο της πουτάνας. Κάγκελα παντού, που έλεγε κι ο Τζίμης.

Θα σας τα κόψουν

Απορία

Τα αρχαία ελληνικά θα μπορούσε κάποιος να τα καταλάβει. Με κάποια προσπάθεια, βέβαια. Οι σαχλαμάρες είναι συνήθως ακατανόητες. Πάντως χωρίς κόπο δεν γίνεται να μάθεις. Μπορείς όμως να γίνεις υπουργός παιδείας. Κάτι είναι κι αυτό, σε τούτο το δύσκολο κόσμο.

Η εκπαίδευση του Rambo

Είχαμε κάποτε έναν γάτο, ονόματι Rambo, ο οποίος -στα πρώτα βήματα της ερωτικής του ζωής- προσπαθούσε να συνευρεθεί ερωτικά με μια γάτα μπιμπελό. Την έφερνε γύρα, πήδαγε πάνω της, τη δάγκωνε στο λαιμό και πάσχιζε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Αλλά τέτοιος δρόμος δεν υπήρχε. Κατέβαινε ζοχαδιασμένος, έπαιρνε φόρα και πάλι η διαδικασία απ' την αρχή. Πάντα χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μπάλα μόνιμα στο δοκάρι και γκολ δεν έμπαινε με τίποτα.
Η δική μου αρχική απορία ήταν το πώς δεν μπορούσε να καταλάβει ότι η γάτα ήταν ψεύτικη. Το φιλοσόφησα λίγο και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το ήξερε αλλά δεν τον ένοιαζε. Σημασία είχε η εκπαίδευση. Τ' ακούς, υπουργέ παιδείας;

Ο αρνητής στράτευσης κι ο στρατηγός

Μας κυβερνούν αρνητές στράτευσης. Εμάς που δεν αρνηθήκαμε τη στράτευση. Ίσως αν την είχαμε αρνηθεί να ήμασταν τώρα σύμβουλοι στρατηγικής της κυβέρνησης. Αλλά για ποια στρατηγική θα μιλάγαμε; Τι θα έλεγε άραγε ο στρατηγός Κολοκοτρώνης;

Τα πάντα όλα

Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Όλη η αλήθεια.

Λάθος απόσταση

Πινακίδα στο Texas, USA. Απίστευτο. Πάντως η απόσταση είναι λάθος. Πρέπει να το διορθώσουν. Για να μη χανόμαστε.

Το αυτονόητο

Μιχάλης Βιολάρης - Πόπη Αστεριάδη, Αγρίνιο 9/8, Χριστούγεννα 1997. Επί ΠΑΣΟΚ και δραχμής. Δεν αντέχονται άλλο οι διάφορες πολιτικές αναλύσεις. Αυτές τις κάναμε φοιτητές, κάμποσα χρόνια πριν. Πόσο ακόμα; Στο μεταξύ αποδείχθηκε και το τελευταίο θεώρημα του Fermat. Αλλά οι δικοί μας φωστήρες παλεύουν ακόμα ν' αποδείξουν ότι η βλακεία τους τείνει στο άπειρο. Δηλαδή το αυτονόητο.

Πού είναι ο μεγαλοδύναμος;

"Με τον σταυρό της μητρόπολης Μεσσηνίας τιμήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Πρόκειται για μια κίνηση που υλοποιήθηκε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης της εκκλησίας της Μεσσηνίας προς τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας."
Σκέφτομαι ότι οι πατέρες της εκκλησίας αρνούνται να θάψουν αυτούς που αυτοκτόνησαν πάνω στην απελπισία τους, τιμούν όμως εκείνους που τούς οδήγησαν στην απελπισία.
Αν εμείς έχουμε χάσει τη μπάλα, υπάρχουν άλλοι που έχουν χάσει ολόκληρο το γήπεδο. Πού είναι ο μεγαλοδύναμος να δείξει τη δύναμή του;

Ενεργειακό πρόβλημα

Albert Einstein
Προς τον αξιότιμο υπουργό ενέργειας:
Αν ένας άνθρωπος με μάζα 80 Kg μετατραπεί εξ ολοκλήρου σε ενέργεια, λύνεται το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Στην περίπτωση που βρεθεί τεχνικά εφαρμόσιμη λύση, με χαρά και υπερηφάνεια θα προσφέρω σύσσωμο το κορμί μου για τη σωτηρία της πατρίδας. Ζήτω το έθνος.

Ο δρόμος προς την αλήθεια


Σε συμφωνία με τον Albert Einstein: "Κάθε ευφυής ηλίθιος μπορεί να κάνει τα πράγματα μεγαλύτερα, πιο περίπλοκα και πιο βίαια. Χρειάζεται ένα άγγιγμα μεγαλοφυΐας - και πολύ κουράγιο - για να κινηθείς προς την αντίθετη κατεύθυνση" και "Τα πράγματα θα πρέπει να είναι όσο πιο απλά γίνεται, αλλά όχι απλούστερα".
Ο δρόμος προς την αλήθεια ήταν, είναι και θα είναι πάντα ανηφορικός και δύσβατος. Όσο θα υπάρχουν ευφυείς άνθρωποι, ικανοί να απλοποιήσουν τα δύσκολα, τόσο θα υπάρχουν και ηλίθιοι, έτοιμοι να περιπλέξουν τα εύκολα.
Αποτελεί εμπειρική γνώση, που εκφράζεται με τον δεύτερο νόμο της Θερμοδυναμικής, ότι η πορεία προς την αταξία και τη διάλυση είναι κατά πολύ ευκολότερη από αυτή προς την ευταξία και τη σύνθεση. Με δεδομένες μάλιστα την πληθώρα και την παντοδυναμία των ηλιθίων, η θέση των ευφυών ανθρώπων είναι ιδιαζόντως δυσχερής και η αναζήτηση της αλήθειας εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Η έπαρση, η αλαζονεία και η μεροληψία είναι ανθρώπινα χαρακτηριστικά που η φύση δεν αναγνωρίζει και δεν ανέχεται, διότι απλά δεν αποτελούν δομικά συστατικά της λειτουργίας της. Όσο καλά κι αν πιστεύουμε ότι έχουμε κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί, οι εκπλήξεις θα μας περιμένουν στην επόμενη στροφή.
Απ’ τον Αριστοτέλη μέχρι και σήμερα, οι απόψεις του ανθρώπου για τη λειτουργία της φύσης άλλαξαν πολλές φορές. Η γη ήταν το κέντρο του σύμπαντος κι έγινε μια σταγόνα στον ωκεανό, ήταν επίπεδη κι έγινε σφαιρική. Ο χρόνος ήταν απόλυτος κι έγινε προσωπική υπόθεση του κάθε παρατηρητή. Η βαρύτητα ήταν δύναμη από απόσταση κι έγινε παραμόρφωση του χώρου, οφειλόμενη στην κατανομή της ύλης.
Το άτομο ήταν το μικρότερο συστατικό της ύλης, το σπάσαμε σε πολλά κομμάτια και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι η διαίρεση έλαβε τέλος. Το άλλοτε θεωρούμενο μεσοαστρικό κενό πρέπει τώρα να περιέχει μια άγνωστης ταυτότητας σκοτεινή ύλη, η οποία θα αναλάβει την ευθύνη για την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος, που νομίζουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η ιστορία της φυσικής είναι γεμάτη ανατροπές και πιθανότατα θα συνεχίσει κατά τον ίδιο τρόπο, όσο υπάρχουν άνθρωποι που θέτουν ερωτήματα και αναζητούν απαντήσεις.
Αν θεωρούμε ότι η ιστορία τελειώνει σ’ εμάς, είμαστε πολύ γελασμένοι. Είναι επικίνδυνη βλακεία να πιστεύει κανείς ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια.
Όποιες κι αν είναι οι απόψεις μας για οτιδήποτε, πρέπει να έχουμε τη δύναμη να αμφισβητούμε μόνιμα τον εαυτό μας. Στο δρόμο για την αναζήτηση της αλήθειας, ας μάθουμε να απολαμβάνουμε το ταξίδι. Ας μην ανησυχούμε τόσο για την άφιξή μας στον προορισμό. Σ’ αυτόν μπορεί να μη φτάσουμε ποτέ.
Ας έχουμε πάντα υπ’ όψη τα λόγια του Σωκράτη: "Ένα γνωρίζω, ότι δεν γνωρίζω τίποτε" κι εκείνα του Richard Feynman: "Η πρώτη αρχή είναι ότι δεν πρέπει να κοροϊδέψεις τον εαυτό σου, και είσαι  το ευκολότερο άτομο που μπορείς να κοροϊδέψεις".
Αν τα οικόπεδα του παράδεισου και της κόλασης ήταν πάνω από τ’ αστέρια, θα επρόκειτο για μέγιστη αυθαιρεσία και σπατάλη χώρου και χρόνου. Εκτός βέβαια κι αν ο υπεύθυνος εργολάβος είχε να κάνει με τις υπηρεσίες πολεοδομίας ενός κράτους σαν το νεοελληνικό.

Το σύμπαν και η βλακεία

Αν το σύμπαν επεκτείνεται, ίσως αυξάνεται και η ανθρώπινη βλακεία. Ενδέχεται μάλιστα να υπάρχει κάποια στενή σχέση μεταξύ βλακείας και εντροπίας. Άλλωστε και τα δύο σχετίζονται με την αταξία, την αποσύνθεση και την καταστροφή.

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας, συνοπτικά

Carlo M. Cipolla