Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Κανένας απ' τους δυο

Ο καθένας δικαιούται να βλέπει τα πράγματα απ' τη δική του θέση. Άλλωστε, δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς. Πάρτε το λοιπόν χαμπάρι. Οι πολιτικές σας θέσεις, όσο σημαντικές κι αν νομίζετε ότι είναι, ουδόλως ενδιαφέρουν τη γυναίκα σας. Τα σκουπίδια μπορείτε να τα βγάλετε έξω; Κι αφήστε τις θεωρίες γι' αλλού.

Το καλό κήρυγμα

Τα πολλά τα λόγια κουράζουν, τα λίγα δεν αρκούν για να καλύψουν το θέμα. Υπάρχει και η βέλτιστη λύση, κάπου ανάμεσα. Όταν μάλιστα είσαι δάσκαλος, πρέπει να ξέρεις πώς και πού να σταματήσεις. Δεν ωφελεί να πάρεις τον μαθητή απ' το χέρι και να τον πας μέχρι το τέλος του δρόμου. Τον δρόμο πρέπει να τον περπατήσει μόνος του, μόνο τότε θα τον μάθει. Δική σου δουλειά είναι να τον κάνεις να ενδιαφερθεί για το περπάτημα. Να το δει σαν προσωπική του υπόθεση.

Μια θέση για παρκάρισμα

Οι εκλεκτοί της ζωής, η αφρόκρεμα της κοινωνίας, οι κάτοχοι του πλούτου, ζουν στον δικό τους κόσμο και δεν πρέπει να τους παρεξηγούμε για τον τρόπο με τον οποίο κοιτάνε και βλέπουν τους άλλους, εκείνους στους οποίους ο μεγαλοδύναμος δεν φαίνεται να χρωστάει και πολλά. Αλλά κι αν χρωστάει κάτι, δεν μπορεί να το δώσει διότι ξέμεινε από μετρητό - το μάζεψε όλο η αφρόκρεμα. Μπορεί να είναι παντοδύναμος, αλλά με τα λεφτά δεν τα πάει καλά. Δεν τη βρίσκει με το χρήμα ο δημιουργός, σε αντίθεση με τα επί γης δημιουργήματά του, που πουλάνε και την ψυχή τους για να τ' αποκτήσουν. Εκείνο που ανέκαθεν με μπέρδευε είναι το γνωστό "κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση". Καθόλου κολακευτικό για τον δημιουργό, γι' αυτό και αποκλείω να το σκέφτηκε ο ίδιος.