Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Η τέχνη της διπλωματίας

Η ιστορία διδάσκει ότι η διάθεση των ανθρώπων για διαπραγμάτευση είναι αντιστρόφως ανάλογη της δύναμης που κατέχουν. Οι αδύνατοι είναι υποχρεωμένοι να εξαντλούν τα διαπραγματευτικά περιθώρια και πρέπει - κατά συνέπεια - να φροντίσουν να είναι καλοί διπλωμάτες. Σαν κι εμάς, καλή ώρα. Όπως ακριβώς δίδαξε ο Βαρουφάκης.

Θα μπορούσαμε

Αν η ευγένεια και η υπομονή σου δείχνουν να είναι ανεξάντλητες, δεν αποκλείεται αυτό να εκληφθεί ως αδυναμία. Και είναι γνωστό ότι οι όχι και τόσο υψηλής ποιότητας συνάνθρωποι έχουν μια έμφυτη προδιάθεση στην εκμετάλλευση των αδυναμιών του άλλου. Δεν είναι επομένως καθόλου κακό το να καθιστάς - με εύσχημο τρόπο - απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια, των οποίων η υπέρβαση αντενδείκνυται.

Αντιστρόφως ανάλογη

Προσωπική υπόθεση η ηθική συμπεριφορά, μόνο όμως όταν έχεις τον πλήρη έλεγχο του εαυτού σου. Όταν εμπλέκονται πολλοί, τότε τα πράγματα ενδέχεται ν' αλλάξουν δραματικά. Οι ατομικές συμπεριφορές ανακατεύονται κι αυτές και προκύπτει μια συνολική ηθική συμπεριφορά με κατεύθυνση - κατά κανόνα - προς το χειρότερο. Ίσως επειδή η εμπλοκή των πολλών ευνοεί την ανάδυση των ενστίκτων του ανθρώπου. Κι όσο αναδύονται τα ένστικτα, τόσο βυθίζεται η ηθική.

Δεν το περίμενα

Αφού ο Will εξεπλάγη με την αποκαλυπτική διάθεση των προπολεμικών παραλιακών εμφανίσεων του ισχυρότατου ασθενούς φύλου, δεν καταφέρνω να φανταστώ τι θα δήλωνε αν προλάβαινε να δει τις σημερινές. Πριν από εκατό χρόνια, το "ποσοστό κάλυψης επιφάνειας σώματος" ήταν κοντά στο 100%. Σήμερα τείνει στο μηδέν και δεν αποκλείεται να δούμε και αρνητικούς αριθμούς, καθότι "άγνωστοι αι βουλαί του Κυρίου", όπως άλλωστε και της κυρίας.

Άνοιξη δεν θα νιώσεις