Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Θεμελιώδες αξίωμα




Αν έχεις k φίλους, θα πρέπει να έχεις τουλάχιστο k+1 εχθρούς. Διαφορετικά κάπου έχεις κάνει σοβαρό λάθος. Να το βρεις και να το διορθώσεις.

Ο εχθρός της αλήθειας

Αν μαζέψεις όλες τις "αλήθειες" σου και τις γράψεις σ' ένα τετράδιο, αυτό το τετράδιο περιέχει τη θεωρία σου για τη ζωή. Για να στέκει η θεωρία σου, οφείλει να είναι συνεπής. Δεν πρέπει δηλαδή να περιέχει αντιφάσεις.
Όταν ανακαλύπτεις μια καινούρια αλήθεια, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσεις ότι αυτή η αλήθεια δεν συμφωνεί με κάποια άλλη  - ή κάποιες άλλες - απ' τις "αλήθειες" σου στο τετράδιο. Θα πρέπει τότε να αναθεωρήσεις. Μπορείς να το κάνεις;
Δεν είναι εύκολη υπόθεση αυτή η αναθεώρηση. Για πολλούς, όπως είναι - για παράδειγμα - οι πολιτικοί, η αναθεώρηση αυτή είναι εντελώς αδύνατη. Γι' αυτό και η θεωρία τους είναι γεμάτη αντιφάσεις. Το ερώτημα είναι αν αντέχεις να υποστηρίζεις μια τέτοια θεωρία, γεμάτη με αντιφάσεις. Με άλλα λόγια, το ερώτημα είναι πόσο ηλίθιος, πόσο μαλάκας ή πόσο λαμόγιο μπορείς να είσαι. Πολλοί τα καταφέρνουν και τα τρία, άλλοι δεν αντέχουν και αναθεωρούν. Αν είσαι "πετυχημένος", πιθανότατα ανήκεις στην πρώτη κατηγορία. Αν βρεις τον εαυτό σου στο περιθώριο, μάλλον αποτελείς μέλος της δεύτερης.

Ασφαλές κριτήριο