Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Μακριά από λακκούβες

Όταν λες ότι δεν υπάρχει Θεός διότι, αν υπήρχε, θα 'πρεπε να κάνει εκείνα που εσύ νομίζεις ότι θα 'πρεπε να γίνουν, τότε το μόνο που λες είναι ότι μπορεί κάλλιστα να υπάρχει Θεός, απλά έχει τις δικές του απόψεις και δεν ακολουθάει τη δική σου γραμμή.
Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι τα αξιώματα δεν αποδεικνύονται. Και η ύπαρξη ή μη κάποιου Θεού μόνο σαν αξίωμα μπορεί να λειτουργήσει. Δέχεσαι ότι υπάρχει ή δέχεσαι ότι δεν υπάρχει. Και τέρμα. Οποιοδήποτε επιχείρημα, υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου αξιώματος, αποτελεί λογική παράβαση και χάσιμο χρόνου. Πάνω στο αξίωμα - όποιο και να 'ναι αυτό - που θα χρησιμοποιήσεις σαν θεμέλιο, θα οικοδομήσεις την κοσμοθεωρία σου. Αυτή την θεωρία δεν γίνεται να την χρησιμοποιήσεις ανάποδα για ν' αποδείξεις τάχα ότι το αξίωμα, απ' το οποίο ξεκίνησες, είναι σωστό.
Και μη μπερδεύεις την έννοια του Θεού με θρησκείες και παπάδες. Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει Θεός επειδή ο τάδε παπάς λέει ή κάνει μαλακίες, επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο από παιδάκια του νηπιαγωγείου. Κι εκεί το πρόβλημα λύνεται εύκολα μ' ένα παγωτό.
Πίστευε λοιπόν ό,τι θέλεις κι ό,τι τραβάει η ψυχή σου. Αλλά να 'σαι συνεπής και ν' αποφεύγεις τις λακκούβες.