Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Σοφή κίνηση

Υπάρχει βέβαια κάποιο υπονοούμενο συμφέροντος, το οποίο ευχαρίστως θα αγνοήσω. Θέλω να πιστεύω ότι το κίνητρο μιας τέτοιας χειρονομίας δεν μπορεί παρά να είναι η αγάπη. Η δοκιμασμένη απ' τη ζωή, αληθινή αγάπη. Αυτή που σε κάνει ευτυχισμένο όταν μπορείς να δώσεις και την ψυχή σου. Αυτή που ο μεγαλύτερος εχθρός της είναι ο θάνατος.

Ο εύκολος τρόπος

Μια δοκιμασμένη τακτική, ιδιαίτερα δημοφιλής στην τάξη των αστέρων της πολιτικής. Όντες ανίκανοι  - ή απρόθυμοι - να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα, καταπιάνονται με τα εύκολα. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να δημιουργούν οι ίδιοι εύκολα προβλήματα, για να έρθουν μετά να τα λύσουν, εύκολα πάντα, επιδεικνύοντας τις δήθεν πολιτικές τους αρετές και ικανότητες.
Όταν γνωρίζεις τον τρόπο που σκέφτονται και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, είναι πολύ εύκολο να καταλάβεις τις κινήσεις τους, ακόμα και να τις προβλέψεις. Το δυστύχημα σε μια "δημοκρατία" είναι ότι είσαι καταδικασμένος να τους ανέχεσαι, για τον απλούστατο λόγο ότι εσύ τους επέλεξες για να σου "λύσουν" τα προβλήματα. Ξεχνώντας πάντα - ή αρνούμενος να δεχτείς - ότι δεν καίγονται για να λύσουν τα προβλήματά σου, τα δικά τους θέλουν να λύσουν. Όποια κι αν είναι αυτά, οικονομικά ή ψυχολογικά. Συνήθως και τα δύο.

Η δοκιμασία

Μπορούμε να επινοήσουμε ένα κάρο θεωρίες και να δώσουμε ένα καράβι υποσχέσεις. Όλα αυτά όμως θα πρέπει να περάσουν τη δοκιμασία της εμπειρίας. Στην εφαρμογή είναι που θα φανεί αν δικαιούνται να φέρουν τον τιμητικό τίτλο της αλήθειας. Η ζωή θα δείξει ποιες είναι οι αλήθειες και ποια είναι τα ψέματα. Μέχρι την ώρα της δοκιμασίας, ας είμαστε - τουλάχιστο - επιφυλακτικοί.
Κι αυτό δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν οι θεωρίες είναι όμορφες και οι υποσχέσεις ελπιδοφόρες. Οι άνθρωποι θέλουμε πάντα να κρατηθούμε απ' το σχοινί της ελπίδας. Αλλά είναι ύποπτο αυτό το σχοινί. Γλιστράει εύκολα μέσα απ' τα χέρια μας. Και μπορεί να γίνει θηλιά και να μας πνίξει.