Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Ρεκόρ ταχύτητας

Μπορείς να τρέχεις για ρεκόρ ταχύτητας σε μια διαδρομή χωρίς προορισμό; Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά δεν είναι. Δεν είναι καθόλου σπάνιο ούτε περίεργο, ένα μικρό παιδί να τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορεί, χωρίς να ξέρει ή να το νοιάζει πού θα καταλήξει. Απλά για ν' απαλλαγεί απ' την ενέργεια που έχει μέσα του και κάποιες στιγμές γίνεται ανυπόφορη. Δεν είναι καθόλου σπάνιο ούτε περίεργο, ένας ποιητής ν' αφήνει τη φαντασία του να τρέξει σαν μικρό παιδί, χωρίς να τον νοιάζει πού θα τον οδηγήσει. Απλά για να μάθει πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει και πόσο μακριά μπορεί να πάει. Στο ερώτημα αν είσαι παιδί ή ποιητής, είσαι ο μόνος που θα μπορούσε να επιχειρήσει να βρει απάντηση.

Ακόμα χειρότερο

Ο έρωτας περνάει απ' το στομάχι. Υπερβολή; Ίσως εν μέρει. Κάποτε δεν υπήρχε πρόβλημα. Τα λεφτά, τα έξω και οι ντελιβεράδες μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τώρα όμως; Τώρα που πολλές σύζυγοι μπορεί να έχασαν - λόγω μακροχρόνιας αδράνειας - τις τεχνικές τους ικανότητες; Ή να μην τις είχαν ποτέ;

Τι είναι συμμαχία;

Ισχύει παντού στη ζωή, όχι μόνο στη διεθνή πολιτική. Δεν είναι καθόλου κακό για τους κλέφτες να συμμαχούν όταν χρειάζεται. Ένωση σημαίνει δύναμη. Η γνωστή συμμαχία SYRIZANEL, για παράδειγμα. Ή η παλιότερη NDPASOK. Φοβερή αποτελεσματικότητα, εχεμύθεια, δράσις, ταχύτης. Το πρόβλημα το έχει πάντα ο τρίτος. Ειδικά εκείνος που είναι καταδικασμένος να παίζει πάντα τον ρόλο του τρίτου στις συμμαχίες των κλεφτών. Όπως εμείς, καλή ώρα.

Δεν είναι κακό

Ο λαγός έχασε στον μαραθώνιο του Αισώπου διότι υποτίμησε τις δυνατότητες της χελώνας και υπερτίμησε τις δικές του. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να χάσεις. Και φαίνεται ότι μόνη εξαίρεση στον κανόνα αποτελούμε εμείς οι νεοέλληνες. Όσοι υποτίμησαν την κριτική μας ικανότητα, πάντα βγήκαν κερδισμένοι. Και πάντα χαμένοι εμείς, άβουλοι και μοιραίοι. Ουδέποτε εκμεταλλευτήκαμε το ισχυρό πλεονέκτημα του να σε υποτιμούν. Εκτός βέβαια κι αν δεχτούμε ότι η υποτίμηση των δυνατοτήτων μας αποτελεί και τη σωστή εκτίμησή τους.