Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Απ' το Νότο είναι;


Καλώ επειγόντως


Μετά την  - αχρείαστη και περιττή - δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup κυρίου Jeroen Dijsselbloem ότι ο ευρωπαϊκός νότος έφαγε τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες, και τις "επικές" απαντήσεις που ακολούθησαν από κάποια "εύθικτα" μέλη του - κατά τα λοιπά - αναίσθητου εγχώριου πολιτικού συστήματος, είμαι αναγκασμένος να συγκαλέσω άμεσα το οικογενειακό συμβούλιο, για να μη γίνει καμιά μαλακία κι εκτεθούμε ανεπανόρθωτα.
Κάθε συγκεκριμένη γυναίκα, όπως κι αν λέγεται, όποιο ρόλο κι αν παίζει, διατηρεί το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται ως "πουτάνα", αν αυτό επιθυμεί. Οι γενικεύσεις όμως και οι - εκ του ασφαλούς - μαγκιές δεν ενδείκνυνται. Τα δε παπαγαλάκια, που χαρακτηρίζουν ως "επικές" αυτές τις ψευτομαγκιές, ας ρωτήσουν τη μάνα τους για το αν αποδέχεται για τον εαυτό της τον χαρακτηρισμό της "πουτάνας". Αλλά φαίνεται ότι, για άλλη μια φορά, πρέπει να μας βάλουν ν' ασχοληθούμε με ανύπαρκτα προβλήματα, που αντιμετωπίζονται - εύκολα και τζάμπα - με "ηρωικές" και "επικές" δηλώσεις των εγχώριων πολιτικών αστέρων, για να μην ασχολούμαστε με τ' άλλα, τα σοβαρά, που οι αστέρες είναι ανίκανοι να λύσουν. Πολύ παλιά και πολύ πετυχημένη συνταγή.

Εμείς, ρε παλιοκερατάδες;

Δήλωσε, λέει, ο κύριος Jeroen Dijsselbloem, ο επικεφαλής του Eurogroup, ότι εμείς εδώ κάτω, λέει, στον περήφανο κι ελεύθερο ευρωπαϊκό νότο, τρώγαμε τα λεφτά σε γκόμενες και πιόματα, λέει. Και αισθανθήκαμε, λέει, βαρύτατα προσβεβλημένοι ως Έλληνες, καθότι η δήλωση, λέει, είναι αναληθής και συκοφαντική.
Ποιοι τρώγανε, ρε παλιοκερατά, τα λεφτά σε γκόμενες και πιόματα; Εμείς, ρε; Εμείς, που στηρίζαμε επί δεκαετίες την οικονομία της Σκωτίας, πίνοντας κάθε χρόνο όσο whisky δεν έπιναν οι Σκωτσέζοι σε τριάντα χρόνια; Εμείς, που τα κωλόμπαρα τα βλέπαμε σαν καφενεία και, με την ευγένεια ψυχής που μας διακρίνει, δίναμε δουλειά σε χιλιάδες άπορες κορασίδες του ανατολικού μπλοκ; Εμείς, που στηρίζαμε με νύχια και με δόντια την ελληνική πιατοβιομηχανία; Εμείς, που μέχρι και την Τουρκία στηρίζαμε οικονομικά, εισάγοντας γαρούφαλα, καθότι τα εγχώρια δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των ημετέρων αναγκών σε λουλουδοπόλεμο στα σκυλάδικα; Εμείς, που αναδείξαμε φωνάρες και φωνάρες στο σκυλολαϊκό πεντάγραμμο, πιστοί πάντα στις επιταγές της απαράμιλλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς; Εμείς, ρε αλήτη, που οι καλλιτέχνες μας υπέφεραν κάθε βράδυ κι αναγκάζονταν να διασχίζουν τις πίστες, περπατώντας πάνω σε ντάνες από πιατικά και λουλουδικά, με κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα; Ντροπή σας, καθίκια παλιοευρωπαίοι.



Φέρτε νόμους

Βέβαια και πρέπει να είναι σεβαστοί οι νόμοι του κράτους. Αρκεί το ίδιο το κράτος να σέβεται τον εαυτό του κι εκείνους για τους οποίους υπάρχει κι εργάζεται, τους πολίτες. Και να νομοθετεί για δικό τους όφελος κι όχι για τα συμφέροντα και τα καπρίτσια του κάθε κατέχοντος την εξουσία. Απλά πράγματα. Αλλιώς θα μπερδεύουμε το τσίπουρο με το κώνειο και θα μας πάρει ο διάολος.