Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Δύο μόνο τρόποι

Και το "ανώνυμα" παίζεται. Η τεχνολογία βοηθάει πάντα εκείνους που πληρώνουν γι' αυτή. Είναι παγκόσμιος νόμος. Τα ψέματα πληρώνουν, οι αλήθειες σκοτώνουν. Αυτούς που μιλάνε. Ζούμε σε κόσμο όμορφο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο.

Πώς να κερδίσεις;

Από αγώνα beach-volley στην τελευταία Ολυμπιάδα. Έντυσαν τα κοριτσάκια καλόγριες για να παίξουν αγώνα volley στην παραλία. Ποιες να κέρδισαν; Κάποιος θα πει "τα κορίτσια με τα μαγιό" και κάποιος άλλος "η θρησκευτική ηθική". Όλοι κερδισμένοι. Μόνη χαμένη η απλή λογική.

Είσαι για ένα;

Αν σε ρωτήσει ο bar-man, μάλλον μιλάει για σφηνάκι. Αν σε ρωτήσει ο φούρναρης, πιθανότατα εννοεί γαλακτομπούρεκο που μόλις το έβγαλε. Η ερώτηση αλλάζει νόημα, ανάλογα με το ποιος, πού και πότε ρωτάει. Προσοχή λοιπόν στις παρεξηγήσεις, που μετά μπορεί και να μη διορθώνονται.

Αδιάβαστος

Διαβασμένος, αδιάβαστος, το ίδιο πράγμα είναι. Αν είναι να φάω σφαίρα κατακέφαλα, δεν χρειάζεται να γνωρίζω από τι όπλο βγήκε. Δεν θα με σώσει η γνώση.

Καθένας με τον πόνο του

Δεν ξέρεις τι κρύβει μέσα του ο άλλος. Ποιες είναι οι επιθυμίες του, ποιοι είναι οι φόβοι του, τι αγαπάει και τι απεχθάνεται. Κάποιοι αρκούνται στα λίγα και προτιμούν την αφάνεια, κάποιοι άλλοι τα θέλουν όλα και τους αρέσει να επιδεικνύονται. Κάποιοι πατάνε πάνω σε ακλόνητες ηθικές αρχές, κάποιοι άλλοι πάνω σε πτώματα για να επικρατήσουν. Κάποιοι επιμένουν να εργάζονται τίμια για να ζήσουν, κάποιοι άλλοι κλέβουν ασύστολα και βολεύονται σε παρασιτικούς ρόλους - δεν ξέρω γιατί η λέξη "παράσιτο" μπερδεύεται πάντα στο μυαλό μου με τη λέξη "πολιτικός", ένα περίεργο πράγμα. Κάποιοι ανησυχούν για την υστεροφημία τους, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι ο πεθαμένος δεν έχει λόγους ν' ανησυχεί για το τι λέγεται γι' αυτόν πάνω απ' τον τάφο του.
Κι άλλα πολλά, αμέτρητα. Κάθε άνθρωπος κι ένα σύμπαν. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε στο σκοτάδι για παράλληλα σύμπαντα. Δίπλα μας είναι. Εκατομμύρια απ' αυτά.