Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Το παίζω καλά;

Άντε τώρα να καταλάβει ο οργανοπαίχτης τι εννοεί το κοινό. Αν θέλεις σαφή απάντηση, φρόντισε και η ερώτηση να είναι σαφής.

Γέλα

Με το γέλιο κερδίζεις τη συμπάθεια όλων, αλλά αν δεν ροχαλίσεις δεν θα μάθεις τίποτε για τον κόσμο.

Τα παιδιά του Θεού και του Διαβόλου

Περίεργο δεν είναι; Πάρε έναν άνθρωπο που πεινάει. Παιδί του Θεού, πέραν πάσης αμφιβολίας. Ποιος θα τολμούσε να πει το αντίθετο; Πάρε τώρα τον ίδιο ακριβώς άνθρωπο, αφού κέρδισε το λαχείο ή πήγαν καλά οι δουλειές του και κατεβάζει αστακούς και καλαμάρια και δεν συμμαζεύεται. Ως εκ θαύματος, παιδί πλέον του Διαβόλου. Και πάλι να μην τολμάς να υποστηρίξεις το αντίθετο. Φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιο μασκοφόρο γονίδιο, κρυμμένο κάπου βαθιά μέσα στο ανθρώπινο DNA. Όλη η συμπάθεια για τους φτωχότερους από εμάς, όλη η αντιπάθεια για τους πλουσιότερους. Και πάντα εμείς το κέντρο του σύμπαντος, το σημείο αναφοράς και το απόλυτο μέτρο των πάντων. Κάτι δεν μου κάθεται καλά.

Αν πρόκειται να πεις την αλήθεια

Δεν αστειεύονται οι άνθρωποι όταν δεν τους βολεύει η αλήθεια. Δεν είναι γεννημένοι για την αλήθεια οι άνθρωποι. Αποδεικνύεται καθημερινά, παντού και πάντα. Φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο έξυπνοι οι άνθρωποι, όσο οι ίδιοι πιστεύουν για τον εαυτό τους. Άλλωστε, πόσο έξυπνο μπορεί να είναι ένα είδος που αποτελεί εξέλιξη της μαϊμούς; Μην είμαστε υπερβολικά απαιτητικοί. Έτσι δεν είναι, κύριε Darwin;

Θες να τ' ακούσεις;

Η ποίηση προάγει τον έρωτα, αλλά μάλλον δεν μπορεί να τον συντηρήσει. Πολλοί έζησαν χωρίς τον έρωτα, κανένας χωρίς φαγητό. Με στενοχωρεί αυτή η πεζότητα, δεν γίνεται όμως να κάνεις πως δεν βλέπεις τη φυσική πραγματικότητα.