Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Η ηλιθιότητα στην πολιτική

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βλακώδους πράξης στην πολιτική. Η παρακάτω δήλωση έγινε αμέσως μετά το πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Η συγκεκριμένη δήλωση ήταν ικανή να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση, επομένως ζημιά, στην ελληνική κοινωνία, με τον πολιτικό που έκανε την δήλωση να μην έχει τίποτε να κερδίσει απ' αυτό. Το αντίθετο μάλλον. Με βάση λοιπόν τον τρίτο νόμο του Cipolla, ο συγκεκριμένος πολιτικός - για την συγκεκριμένη τουλάχιστον δήλωση - καταλαμβάνει θέση στο τεταρτημόριο του διαγράμματος με την επισήμανση ΗΛΙΘΙΟΣ.
Μπορούμε να σκεφτούμε διάφορες περιπτώσεις και να κατατάξουμε πολιτικούς - και όχι μόνο, για συγκεκριμένες τουλάχιστον ενέργειες, στην κατάλληλη περιοχή του διαγράμματος.
Ένα άλλο, καλό παράδειγμα είναι τα περίφημα μνημόνια, που αποδεδειγμένα πλέον κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία και οδήγησαν την κοινωνία σε δύσκολους δρόμους. Εκείνοι που επέλεξαν, ψήφισαν και εφάρμοσαν τα μνημόνια μπορούν να καταταγούν σε δύο κατηγορίες: η πρώτη περιλαμβάνει αυτούς που κέρδισαν κάτι απ' την εφαρμογή των μνημονίων και η δεύτερη εκείνους που βγήκαν χαμένοι. Η πρώτη λοιπόν κατηγορία περιλαμβάνει ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ και η δεύτερη ΗΛΙΘΙΟΥΣ.
Είναι πάντως πολύ απίθανο να βρεθούν πολιτικοί στις περιοχές με την επισήμανση ΕΞΥΠΝΟΣ ή ΑΝΗΜΠΟΡΟΣ. Οπωσδήποτε υπάρχουν, είναι όμως δυσεύρετα είδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου